Poverenica na uručenju ugovora za podršku ženama na selu u okviru projekta “Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji”

Ambasador Kraljevine Norveške Jern Gjelstad i direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) Milana Rikanović, uručili su  ugovore o realizaciji projekata prevencije i zaustavljanja nasilja nad ženama, u ruralnim sredinama za 5 ženskih nevladinih organizacija i Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, u vrednosti od ukupno 27 miliona dinara.

Na svečanoj ceremoniji u okviru projekta “Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji”, ugovore su dobili Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Udruženje građana Amity, Oaza sigurnosti, Udruženje žena Peščanik, Forum žena Prijepolje i Ženski centar Užice.  Svi će u narednom periodu raditi na povećanju informisanosti, kao i pristupačnosti usluga žena u situaciji nasilja u ruralnim sredinama širom Srbije.

Poverenica Janković je rekla da je  cilj projekta jačanje individualnih kapaciteta žena i devojčica u ruralnim oblastima kroz  treninge kojima će biti unapređen pristup pravdi i kapacitetima za zaštitu od rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije.  Naročito je važno što će ženama na selu kroz projekat  biti pružena i ekonomska podrška  u cilju obezbeđivanja finansijske sigurnosti,  koja je jedan od najvažnijih faktora za smanjenje nasilja i rodno zasnovane diskriminacije, rekla je poverenica.

Ambasador Kraljevine Norveške Jern Gjelstad je istakao da je kriza izazvana pandemijom korona virusa, dovela do pandemije nasilja nad ženama i devojčicama svuda u svetu pa i u Norveškoj i Srbiji. “Društvo u kome se svi njegovi građani i građanke osećaju bezbedno je jedino srećno društvo. Zato nećemo dozvoliti da kampanja ostane na heštegu #nisisama već ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se nijedna žena ne oseća napušteno i nemoćno,” naglasio je ambasador.

Milana Rikanović, direktorka UN Women istakla je da je za nama teška godina. “Stoga je sada više nego ikad važno da nastavimo da radimo na prevenciji i zaustavljanju nasilja nad ženama i devojčicama, posebno u ruralnim sredinama. Tu je ključna saradnja sa ženskim organizacijama civilnog društva i Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti koji su naši glavni partneri i koji imaju značajnu ulogu i iskustvo u promociji i unapređivanju položaja žena i ženskih ljudskih prava.”

Projekat “Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji” koji podržava Ambasada Kraljevine Norveške sprovodi UN Women u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije, Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, ženskim nevladinim organizacijama i medijima.

Print Friendly, PDF & Email
back to top