Poverenica na skupu o starijim osobama i volonterizmu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na panelu “Šampioni ljudskih prava: starije osobe i volonterizam” održanom povodom Međunarodnog dana volontera, gde je čestitajući volonterima njihov dan govorila o mogućim načinima za smanjenje diskriminacije kroz rad volontera i predstavnika organizacija za zaštitu prava starijih.

U našem društvu tradicionalno ima solidarnosti koja je suština svakog volonterskog rada, boljeg povezivanja generacija i međusobnog razumevanja rekla je poverenica na skupu. Reagujući na probleme koji se u praksi javljaju zbog postojećih propisa o volontiranju, a koji su izneti u diskusiji, poverenica je pozvala predstavnike organizacija koje pomažu većoj uključenosti starijih putem volonterskog rada, da se pritužbama obrate instituciji Poverenika, kako bi se uradila analiza ovih propisa i predložile izmene kojima bi se olakšao njihov rad, jer se neuključivanjem starijih osoba u volontiranje društvo lišava značajnih resursa. Volonteri su ukazali i na slučajeve diskriminatornog postupanja hitnih medicinskih službi prema starijim pacijentima, zbog čega je poverenica Janković najavila analizu propisa radi davanja opšte preporuke mera za ostvarivanje ravnopravnosti koja bi bila upućena svim zdravstvenim ustanovama.

Među učesnicima skupa bili su i Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije, Nadežda Satarić iz udruženja Amiti, prof. dr Mile Milosavljević i prof. dr Dejan Sumrak, volonteri, kao i drugi predstavnici organizacija koje se bave socijalnom, zdravstvenom i pravnom zaštitom starijih osoba. Događaj su, u okviru obeležavanja Nedelje ljudskih prava, zajednički organizovali Tim za ljudska prava UN u Srbiji, Delegacija EU u Srbiji, Misija OEBS u Srbiji, Kancelarija Saveta Evrope u Srbiji i Crveni Krst Srbije u prostorijama EU info centra.

Print Friendly, PDF & Email
back to top