Poverenica na skupu o antisemitizmu i ksenofobiji problemu koji potresa Evropu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, na poziv premijerke Rumunije i Svetskog jevrejskog kongresa, u Bukureštu učestvuje na dvodnevnom skupu „Perspektiva za buduću strategiju za sprečavanje i borbu protiv antisemitizma, rasizma, ksenofobije, radikalizacije i govora mržnje“ koji su  otvorili rumunska premijerka Viorika Dančila i poverenik za borbu protiv antisemitizma Svetskog jevejskog kongresa Julijus Majnl. Učesnici kongresa su u svetlu globalno rastućeg antisemitizma, rasizma i ksenofobije razmenili stavove i iskustva o najefikasnijim strategijama za borbu protiv radikalnih pojava, a naročita pažnja usmerena je na sprečavanje govora mržnje, pre svega putem savremenih kanala komunikacije. Na kongresu je posebno istaknuto da antisemitizam nije samo jevrejski već i problem cele zajednice i da nam je svima potrebna međusobna podrška kako bi se borili protiv zajedničkog neprijatelja – onih koji šire antisemitizam. Premijerka Dančila rekla je da je tokom predsedavanja Savetom EU, Rumunija pokazala veliku posvećenost zaštiti ljudskih prava među kojima je i unapređenje položaja jevrejske zajednice u borbi protiv antisemitizma, a tome su doprinele i brojne konferencije, poput ove, koje su organizovali tokom predsedavanja.

Tokom obraćanja, poverenica Janković predstavila je Srbiju kao dobar primer i istakla da je važno to što u Srbiji nema porasta antisemitizma i diskriminacije Jevreja. Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, kao centralna državna institucija, nije do sada imao nijednu pritužbu za diskriminaciju po tom osnovu. Međutim, prepoznajući značaj suzbijanja i prevencije govora mržnje, posebno na društvenim mrežama, uputili smo generalnu preporuku informativnim portalima da prate, kontrolišu i uklanjaju nedopuštene komentare, posebno govor mržnje. Većina portala poštuje preporuku, što nas ohrabruje, naglasila je Janković ističući da institucija javno osuđuje pojedinačne slučajeve antisemitizma, ksenofobije, rasizma i bilo kakvog govora mržnje.

Poverenica je prisustvovala radnoj večeri, koju je priredila premijerka Rumunije                na kojoj se razgovaralo o tome koliko su ksenofobija i govor mržnje uticali na političku klimu u Evropi u proteklom periodu. Janković je sa Dančilom razgovarala o načinima suzbijanja govora mržnje i zajedničkoj borbi za ravnopravnost, kao i ulozi žena u donošenju važnih odluka i značaju rodne ravnopravnosti za razvoje naših društava. Inače, Dančilova je prva žena predsednica Vlade u Rumuniji.

Na konferenciji su, pored ostalih, učestvovali i potpredsednik Svetskog jevrejskog kongresa Robert Singer, Ingibjorg Solrun Gisladotir direktorka ODIHR, Pol Šapiro direktor za međunarodne poslove Memorijalnog muzeja holokausta SAD, Mark Vajcman, direktor Centra Simon Vizental.

Print Friendly, PDF & Email
back to top