Poverenica na panelu “Putovanje u središte mladih”

Da se za svoja prava bore, da iskažu mišljenje, a da pri tom nikog ne uvrede i budu odgovorni kako za sebe tako i za zajednicu u kojoj žive, mlade treba učiti od malih nogu, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na panel diskusiji posvećenoj položaju i problemima mladih, održane u okviru Nedelje ljudskih prava. Ona je rekla da se izazovi sa kojima se mladi u Srbiji sreću, slični ili isti širom Evrope – od procesa donošenja odluka, pristupa zaposlenju, u tranziciji od završetka obrazovanja do tržišta rada, navodeći da su u posebnom riziku od diskriminacije nekad i višestruke, mladi pripadnici osetljivih društvenih grupa.

Poverenica je istakla da je u prošloj godini starosno doba bilo drugi osnov po broju podnetih pritužbi, od čega se gotovo polovina odnosila na diskriminaciju dece do 18 godina. Upravo iz tih razloga važno je svest o toleranciji razvijati od najranijeg detinjstva, ne samo kroz obrazovne programe, već i kroz neformalno obrazovanje, naglašava Janković na čiju je inicijativu ovogodišnji Međunarodni dan tolerancije u svim školama u Srbiji obeležen posvećivanjem prvog časa nastave upravo toj temi.

Janković je tokom panela mladima iznela stav da bi pri kreiranju javnih politika trebalo primenjivati princip koji glasi „Ne o nama, bez nas“ , odnosno obezbediti glas i učešće mladih u samom procesu. Tim načelom se institucija Poverenika već vodi i uz pomoć UNICEF-a formirala je i edukovala tim od 30 mladih ljudi iz cele Srbije, koji su kao predstavnici Panela mladih „Isterivači diskriminacije“ najbolji promoteri ravnopravnosti koji kroz radionice i putem društvenih mreža stečena znanja prenose svojim vršnjacima.

Na panelu „Putovanje u središte mladih“ koji je organizovao Beogradski centar za ljudska prava uz podršku Kancelarije Ujedinjenih nacija u Srbiji i Misije OEBS-a, prisustvovali su i drugi predstavnici nacionalnih institucija, lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i omladine.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top