Poverenica na otvaranju centra za palijativno zbrinjavanje

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković prisustvovala je svečanom otvaranju prvog Dnevnog centra Hospisa u Beogradu koji je i prvi centar takve vrste u Srbiji.

Poverenica Janković je ukazala na važnost i značaj zbrinjavanja i pružanja prve pomoći lјudima koji su u terminalnoj fazi bolesti, kao i njihovim porodicama i naglasila da je Poverenik uputio preporuku mera nadležnim ministarstvima da preduzmu sve aktivnosti na unapređenju sistema palijativnog zbrinjavanja u Republici Srbiji.

O važnosti razvijanja socijalno-zdravstvenih usluga i ustanova posebno je ukazano i u mišlјenju na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o  socijalnoj zaštiti koji nije adekvatno uredio ovu važnu oblast. Palijativno zbrinjavanje treba omogućiti svima kojima je neophodno, bez obzira na starosno doba, naglasila je poverenica Janković.

Podsećajući da se danas obeležava i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, poverenica je ukazala da su siromašni građani i građanke prema svim istraživanjima percipirani kao jedna od najdiskriminisanijih i najugroženijih grupa. Veliki je uticaj siromaštva na društvenu isklјučenost, što ukazuje na neophodnost pružanja svake vrste pomoći i podrške građanima i građankama koji su siromašni ili se nalaze u riziku od siromaštva.

Zbog toga svi nadležni treba da iskažu posebnu posvećenost, odgovornost i obavezu u suzbijanju siromaštva i socijalne isklјučenosti u Srbiji uz kreiranje i buduću doslednu primenu novog strateškog dokumenta, istakla je poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top