Poverenica na međunarodnoj konferenciji o slici žene u medijima

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na konferenciji pod nazivom „Slika žene u medijima“ koju je organizovalo udruženje Klub prvih žena, gde je govorila na panelu posvećenom aktuelnim pitanjima vezanim za temu konferencije.

Žena u medijima je prisutna na različite načine ali neretko je to na način koji je diskriminatoran, navela je poverenica i istakla da su mediji važan činilac u promociji rodne ravnopravnosti u našem još uvek dominantno patrijarhalnom društvu u kome nije lako ispuniti očekivanja rodne uloge. Stoga je neophodno raditi na promociji partnerstva žena i muškaraca kao jedinog ispravnog koncepta, zaključila je poverenica.

Govoreći o diskriminaciji prilikom rada i zapošljavanja, poverenica je navela da je ona još uvek najveća u slučaju porodilja i to posle njihovog povratka na posao. Ona je navela da je institucija Poverenika izradila Kodeks ravnopravnosti za poslodavce, koji sadrži smernice za postizanje pune ravnopravnosti zaposlenih i  naglasila da je neophodno obezbediti puno poštovanje zakonskih normi i prava svih učesnika na tržištu rada.

Konferencija je okupila veliki broj uspešnih žena i muškaraca iz različitih oblasti, među kojima su bili ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, narodna poslanica Marija Obradović, potpredsednica Delta Holdinga Marija Desivojević, vlasnik izdavačke kuće Color Press Group Robert Čoban, koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević i mnogi drugi.

Print Friendly, PDF & Email
back to top