POVERENICA NA AFA SAMITU ŽENSKOG LIDERSTVA

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković govorila je na drugom AFA samitu ženskog liderstva koji je počeo okruglim stolom posvećenim ekonomskom osnaživanju žena kroz inovacije i tehnologiju.

Poverenica Janković ukazala je da devojke u Srbiji čine 56% od ukupno diplomiranih. Kada se radi o IT sektoru, tu ih je 26 procenata, dok je 37 odsto diplomiranih inženjerki. Međutim, žene na ovim poslovima u proseku ostaju 10 godina i neophodno je utvrditi zašto je to tako. Osim što teže napreduju, podaci govore da su u Srbiji programerke na istim pozicijama manje plaćene u proseku za 400 evra od svojih kolega muškaraca. Ona je ukazala da će informacione tehnologije, pored brojnih prednosti, u nepovolјniji položaj staviti žene u odnosu na muškarce, jer će nestati mnoga zanimanja kojima se danas one bave. Istraživanja pokazuju da će do 2026. godine čak 57% poslova zameniti tehnologija i to naročito na poslovima gde su žene više zastuplјene. Ona je rekla da bi kompanije trebalo da vode računa i o ovom problemu. Na pitanje kako popraviti situaciju, poverenica je rekla  da  nema čarobnog štapića, već da žene treba da uzmu život u svoje ruke i da ne strahuju, već da uđu u nova zanimanja

Na drugom AFA Samitu , govorile su Slavica Đukić Dejanović ministarka bez portfelјa, Žaklina Kušić direktorka AFA asocijacije, Sonja Liht predsednica Fonda za političku izuzetnost, Goran Svilanović generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju  kao i  vodeći eksperti iz različitih oblasti, predstavnici ambasada i nevladinog sektora iz zemlјe i inostranstva.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top