POVERENICA I AMBASADORKE SA ŽENAMA IZ LUČANA

Povodom 8. marta, poverenica Brankica Janković, stalna koordinatorka UN u Srbiji Karla Herši, ambasadorka Australije Džulija Fini, ambasadorka Brazila Izabela Kristina de Azevedo Hejvert i zamenik ambasadora SAD Kurt Doneli posetili su Lučane. Cilј ove posete bio je da se kroz neposredne susrete obeleži Međunarodni dana žena i pruži podrška ženama u ruralnim područjima čiji pontencijali još uvek nisu dovolјno iskorišćeni.

Poverenica i ambasadorke, zajedno sa predsednicom opštine Lučani Vesnom Stambolić, sastale su se sa istaknutim preduzetnicama, ženama koje se nalaze na rukovodećim položajima u lokalnoj samoupravi i članicama lokalnih organizacija koje se bave osnaživanjem žena.

Poverenica Janković je naglasila da je za žene veoma važno da se osnaže, da preuzmu inicijativu i prevaziđu prepreke na koje nailaze na svom putu, koristeći sva prava i mehanizme koji im stoje na raspolaganju. „Ne treba da čekamo da nam neko da ravnopravnost, već moramo da uzmemo stvar u svoje ruke“, istakla je poverenica i navela da su Lučani dobar primer koji pokazuje koliko se situacija popravila u odnosu na pre 20 ili 30 godina. Ona je dodala da uslovi za kvalitetan i ravnopravan život ne postoje i ne treba da postoje samo u Beogradu, kao i da žene ovde nisu čekale, već su postale direktorke, vlasnice privatnih firmi i nalaze se na rukovodećim pozicijama u opštini.

Na sastancima je bilo reči o položaju žena u društvu i na tržištu rada, mogućnostima za unapređenje ženskog preduzetništva i izazovima sa kojima se one suočavaju u tim oblastima. Žene iz Lučana podelile su svoja iskustva sa poverenicom i ambasadorkama i istakle konkretne predloge za pobolјšanje ekonomskog položaja žena u ovom kraju. One smatraju da nije neophodno odreći se tradicije, već da je treba iskoristiti na pravi način, kao što je na primer upotreba tradicionalnih ženskih veština i umeća za pokretanje sopstvenog posla. Bilo je reči i o značaju vaspitavanja dečaka i devojčica u duhu rodne ravnopravnosti i poštovanja prava žena, dok je predstavnica Centra za socijalni rad ocenila da efekti primene Zakona o sprečavanju nasilјa u porodici nisu idealni ali da postoje primetni pomaci na bolјe.

U drugom delu posete, poverenica, ambasadorke i zamenik ambasadora obišli su ženski manastir Sretenje, kao i druge znamenitosti opštine Lučani.

Print Friendly, PDF & Email
back to top