Poverenica govorila na konferenciji povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na konferenciji povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i 10 godina rada Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije. Učesnicima i učesnicama se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić  koji je ocenio da stvari polako idu na bolje i da osobe sa invaliditetom mogu da računaju na snažniju podršku države koja želi da pokaže da ne pravi razliku među građanima.

Poverenica Janković je istakla da većina vidi prvo invaliditet, pa tek onda dete, ženu ili muškarca. „Zato su najveće prepreke upravo one u našim glavama, sazdane od strahova, neznanja i predrasuda da je to neko koga treba sažaljevati, ko je bespomoćan. Još uvek nismo svesni da je problem u okruženju, jer ne postoje posebne potrebe, već je način na koje se one ostvaruju drugačiji; da nije potrebna samilost, već svest da su deo društva koje im pruža jednake mogućnosti za ravnopravno učešće u svim segmentima života, bez odbačenosti i izolovanosti“, naglasila je poverenica.

Na skupu su govorili i predsednik Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Milan Stošić, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, kao i slikarka i vicešampionka sveta i Evrope u paratekvondou Dajana Bačko.

Svečano obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i 10 godina rada Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom organizovalo je resorno ministarstvo uz pokroviteljstvo predsednika Republike Srbije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top