Osnažiti devojčice u IT sektoru

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković otvorila je interaktivnu radionicu u prostorijama Startit centra, povodom Međunarodnog dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Ona je rekla da u našem obrazovanju još uvek nisu iskorenjeni rodni stereotipi i da se ovakva situacija ne može promeniti ako obrazovanje ne bude preuzelo ulogu promotera rodne ravnopravnosti.

„Prema dostupnim podacima, na fakultetima u našoj zemlji tri petine svih diplomiranih studenata čine studentkinje. Dok je u zemljama EU svaki peti diplomirani inženjer u IT sektoru žena, kod nas je taj procenat viši i kreće se oko četvrtine”, istakla je poverenica Janković.

Interesantan je i podatak koji je iznela evropska komesarka za digitalni razvoj Neli Krus da bi evropski bruto proizvod bio povećan za devet milijardi evra godišnje, kada bi žene radile u IT sektoru u jednakom broju kao i muškarci.

Međutim, ukazala je poverenica, široko rasprostranjeni stavovi da su inženjerski poslovi muški, utiču na to da se kod nas još mali broj devojaka odlučuje za informatičke nauke: „Praksa pokazuje da se devojčice češće opredeljuju za društvene nauke, što može ukazivati na činjenicu da na izbor zanimanja utiču očekivane rodne uloge u našem društvu. Recimo, i pored toga što postoje izuzetno uspešne devojčice u oblasti matematike, i dečaci koji izuzetno poznaju jezike, uvreženo je uverenje da su društveni predmeti više ženski, a prirodni više muški.”

Ona je predočila da rodni stereotipi u našem obrazovanju nisu iskorenjeni, te da nijedan fakultet u Srbiji ne izdaje diplome sa zvanjima u ženskom rodu i objasnila da, ukoliko bi studentkinje želele takvu diplomu, morale bi da pišu molbu Ministarstvu prosvete i prolaze čitave procedure.

Sagledavajući sve probleme u praksi, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je davao preporuke da se ovakvo stanje izmeni, ali to se još nije dogodilo. Zato je važno da osnažimo i ohrabrimo devojčice i devojke da grade svoje karijere u oblasti IT sektora, ukazala je poverenica i zaključila da nema razloga da samo za dečake bude unapred rezervisano i potpuno normalno da budu programeri, stručnjaci i naučnici, jer to sve mogu i devojčice.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top