Održan Okrugli sto o saradnji Narodne skupštine i nezavisnih državnih organa

U Domu Narodne skupštine održan je okrugli sto „Nalazi, zaključci i preporuke za unapređenje toka komunikacije, razmatranje izveštaja, procedura i najboljih praksi saradnje Narodne skupštine i nezavisnih državnih organa, organizacija i tela”, u okviru Tvining projekta Narodne skupštine Republike Srbije i Parlamenta Grčke.

Skupu su prisustvovali narodni poslanici, članovi nadležnih odbora, predstavnici nezavisnih institucija i zaposleni u službi Narodne skupštine. Poverenika za zaštitu ravnopravnosti predstavljale su Ljiljana Lončar, pomoćnica poverenice i Danijela Stojimenov, savetnica u stručnoj službi Poverenika.

Okrugli sto je bio podeljen u četiri tematske celine, u okviru kojih su grčki eksperti izneli generalnu ocenu saradnje Narodne skupštine i nezavisnih državnih organa, komparativni pregled saradnje i prakse u drugim evropskim državama, predstavili preporuke za unapređenje toka komunikacije i procedure razmatranja izveštaja i izneli posebne predloge za poboljšanje postojeće prakse saradnje između Narodne skupštine i nezavisnih državnih organa. Poseban akcenat je stavljen na postupak podnošenja i razmatranja posebnih izveštaja nezavisnih državnih organa, uspostavljanje bolje formalne, ali i operativno-tehničke komunikacije Narodne skupštine i nezavisnih državnih organa, kao i na procedure praćenja sprovođenja preporuka i šestomesečnih izveštaja Vlade.

Nakon toga je usledila diskusija prisutnih učesnika o brojnim aspektima odnosa Narodne skupštine i nezavisnih državnih organa, organizacija i tela, uz konstataciju da će o mnogim otvorenim pitanjima biti reči na narednom okruglom stolu koji će biti održan u septembru.

Print Friendly, PDF & Email
back to top