Odnosi Srba I Albanaca iz ugla ravnopravnosti

Pоverenica za saštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na konferenciji „Srbi i Albanci- Kojim putem dalje“, u organizaciji agencije Tanjug i a albanske novinske agencije ATA.
Poverenica Janković je o srpsko-albanskim odnosima  govorila iz ugla ravnopravnosti i zaštite osnovnih ljudskih prava. Ona je rekla da su ti odnosi opterećeni najvećim neprijateljima ravnopravnosti, predrasudama i stereotipima, jer smo često zakopani u rovovima prošlosti, zaslepljeni ciklusima revanšizma i podeljeni oko nekih pitanja. Mnogo smo zla naneli jedni drugima ali su naše zajednice mnоgo vekova proživele pod istim nebom, često obe na meti istih protivnika a najčešće su oni svoje bitke vodili i dobijali svađajući nas. Poverenica je ocenila da se ne poznajemo dovoljno, strahujemo jedni od drugih, gušimo se tražečći razlike, a ne sličnosti. Ne treba da gledamo u prošlost i okrećemo leđa budućnosti. Bojimo se da podržimo ljude koji hoće rešenje, a imamo danas one koji ga traže i trude se da dođe do trajnog rešenja. Bojimo se da pomognemo da do rešenja dođe. Takođe, strahujemo da   priznamo da jedan od velikih problema na Kosovu i Metohiji,  gde zajedno žive Srbi i Albanc, problem slobode kretanja. Trebalo bi  da se javno založimo da svi ostavre ovo svoje pravo bez razlike, da budu ravnopravni narodi sa ostalima u Evropi. Važno je da jedni pred druge ne stavljamo prepreke kad već EU pred nas stavlja dovoljno barijera, naglasila je poverenica Janković

Ona je istakla da je ohrabrujuće za sve ostale društvene aktere što dve centralne državne institucije za unapređenje ravnopravnosti u Srbi i Albaniji – Poverenik za zaštitu ravnopravnost Srbije i Poverenik  za zaštitu ravnopravnosti Albanije i izuzetno dobro sarađuju i da će pored redovnih godišnjih susreta ove godine imati i razmenu zaposlenih u trajanju od tri nedelje.

Print Friendly, PDF & Email
back to top