Međunarodni dan devojčica

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je 11. oktobar Međunarodni dan devojčica, dan koji su Ujedinjene nacije ustanovile sa ciljem  promovisanja prava devojčica.  Poverenica je istakla  da svaki dan treba da pričamo o značaju ravnopravnosti, jer bez ravnopravnosti nema ni razvoja društva.

Poverenica je ukazala da i dalje postoje stereotipi i predrasude koji mogu da utiču i na  devojčice ali i na dečake, da ne razviju sve svoje potencijale na pravi način jer su i jedni i drugi  tokom odrastanja izloženi  pritisku rodnih uloga .Poverenica je ukazala da bi obrazovanje moralo da ima značajniju  ulogu u razbijanju tih predrasuda jer svi imaju parvo na jednake šanse.

Poverenica  ističe da je neophodno  u najranijem uzrastu učiti decu o štetnosti diskriminacije i nasilјa i posledicama koje ovakva ponašanja imaju na razvoj deteta i formiranje zdrave ličnosti, a  devojčicama  je poručila da zajedno sa dečacima, svojim vršnjacima a sutra partnerima  I kolegamo mogu da grade uspešnije društvo.

Print Friendly, PDF & Email
back to top