Međunarodna konferencija Jednaki u različitosti

Poverenica Brankica Janković predstavila je rad institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji Jednaki u različitosti, koja je održana u Sarajevu povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice postojanja Ombudsmana za lјudska prava u Bosni i Hercegovini.

Govoreći na panelu o ulozi nacionalnih institucija lјudskih prava u sprečavanju diskriminacije i osiguranju prava manjina, poverenica je istakla veliku ulogu nezavisnih institucija u zaštiti prava manjina, kao i značaj rada na promociji različitosti i razbijanju predrasuda i stereotipa.

Poverenica je istovremeno naglasila značaj ostvarivanja socijalnih i ekonomskih prava i istakla da su razdoblјa krize, neizvesnosti i teškoća upravo ono vreme kada dolazi do sistematskih kršenja tih prava.

U takvim okolnostima uloga naših institucija u borbi za ostvarivanje ekonomskih i socijalnih prava i eliminisanje diskriminacije je posebno važna. Jer ako pogledamo prethodnem, ali i važeće strategije delovanja svih naših institucija, bez razlike ćemo uočiti da rašireno siromaštvo, velika nezaposlenost stanovništva i njegova društvena isklјučenost kao i diskriminacija koja proizilazi iz takve situacije, predstavlјaju glavne izazove sa kojima se naša društva i mi kao institucije suočavamo, rekla je poverenica Janković.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici i predstavnice institucija za zaštitu lјudskih prava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Turske, Slovenije, Crne Gore, kao i predstavnici i predstavnice međunarodnih institucija.

Poverenica Brankica Janković najavila je i godišnju konferenciju koja će se održati 16. novembra u Beogradu u organizaciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti povodom Međunarodnog dana tolerancije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top