Kampanja i debata povodom Međunarodnog dana žena

„Sto godina nakon prvih protesta žena u tekstilnoj industriji u Njujorku, žene zahtevaju ista prava koja su tražile i tada – jednaku zastupljenost na radnim mestima i jednake plate. Otpor prema rodno osetljivom jeziku svedoči o otporu prema samoj ideji o rodnoj ravnopravnosti”, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić na debati „Vojnik/vojnikinja, sudija/sutkinja… Kako se moj posao zove u ženskom rodu”, održanoj u Domu omladine.

Na debati koju su organizovali Delegacija EU u Srbiji i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, učestvovali su i šef Delegacije EU Majkl Devenport, državna sekretarka u Ministarstvu kulture Gordana Predić, direktorka Centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić, novinarka Olja Bećković, glumica Mirjana Karanović i lingvista Vlado Đukanović.

Kroz razgovor sa istaknutim ličnostima iz sfere kulture, medija i umetnosti, na debati su traženi odgovori na pitanja kao što su: koji su razlozi za protivljenje policajkama, inženjerkama, vozačicama? … Šta znači “nežniji” i “slabiji” pol?

Cilj kampanje i debate je da se javnost podseti na potrebu poboljšanja položaja žena u društvu, i da se ukaže da je jedan od načina za to upotreba rodno senzitivnog jezika.

Video materijal sa skupa možete pogledati na zvaničnom You Tube kanalu Poverenika.

Print Friendly, PDF & Email
back to top