Javno slušanje u Skupštini – „Sprečavanje nasilja nad ženama“

Nasilje je pojava u čijem su korenu  nejednaki odnosi moći između žena i muškaraca koji dovode do diskriminacije, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na skupu „Sprečavanje nasilja nad ženama“, koje je održano u Skupštini Srbije.

Objašnjavajući pojam „femicid“ poverenica je ukazala da on predstavlja “namerno ubistvo žene samo zato što je ženskog pola“, gde je jedno ljudsko biće dalo sebi za pravo da ubije drugo ljudsko biće i da mnogo zabrinjava to što muškarci misle da imaju pravo da ubiju. To je nateži oblik kršenja ljudskih prava koji se ne sme tolerisati, prihvatiti ili opravdavati već suzbijati i kažnjavati, istakla je Janković.

Poverenica je ukazala i na ulogu medija u prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama, primetivši da se načinom izveštavanja zločin nasilnika često relativizuje. Morali bi stalno da ponavljamo da nijedna žena nije odgovorna zato što je doživela nasilje, rekla je Janković. Govoreći o kaznenoj politici iznela je neke apsurdne primere gde se u krivičnim postupcima nasilnicima često kao olakšavajuće okolnosti uzimaju pijanstvo, godine, pa i nezaposlenost.

Poverenica je ocenila da je poslednjih godina značajno unapređen zakonodavni okvir, ali da nije dovoljno učinjeno na prevenciji nasilja nad ženama, u čemu važnu ulogu ima rana edukacija o rodnoj ravnopravnosti i unapređenje koordinisanog efikasnog delovanja svih institucija sistema u pružanju zaštite od nasilja.

Na skupu su izneta istraživanja o nasilju nad ženama koje je sprovela misija OEBS-a u Srbiji a prema kojem je 70% žena doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja, progona ili partnerskog nasilja posle 15-te godine. Takođe je iznet podatak Ministarstva pravde da je u  Srbiji  od novembra prošle godine prijavljeno više od 21.000 slučajeva nasilja u porodici, od čega su u 74 odsto slučajeva žrtve nasilja bile žene.

Print Friendly, PDF & Email
back to top