Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu

Povodom 22. aprila, Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da ovaj dan, kada se navršava 75. godina od proboja grupe zatočenika ustaškog logora u Jasenovcu, svima treba da bude opomena i sećanje na stotine hiljada ubijenih Srba, Jevreja i Roma, među kojima i hiljade dece, koji su stradali samo zato što su bili druge vere, rase, nacionalnosti. Obaveza je i pojedinaca i celog društva da ne zaborave žrtve, a posebnu pažnju moramo posvetiti edukaciji dece i mladih, o tome koliko diskriminacija može biti opasna i dovesti do katastrofalnih posledica, naglasila je poverenica.

Ovo je takođe prilika da se setimo i odamo poštovanje običnim ljudima koji su spasavali i pomagali, često rizikujući sopstvene živote. Jedna od njih, do nedavno najširoj javnosti manje poznatih, bila je Diana Budisavljević, žena koja je spasla hiljade dece iz logora NDH. Zbog toga je veoma važno to što će građani i građanke Srbije i Hrvatske preko filma koji će u isto vreme biti prikazan na nacionalnim televizijama, moći da nauče više o žene koja je ličnim primerom pokazala da običan čovek može da učini mnogo u najvećem bezumlju i spasi veru u ljudskost.

Ne smemo dozvoliti da u Srbiji, čiji je narod uz jevrejski i romski podneo najviše žrtava, na ovim prostorima, tokom Drugog svetskog rata, postoji bilo kakvo opravdavanje ili tolerancija prema fašističkim idejama i politikama. Srbija je među malobrojnim državama kojima nema porasta antisemitizma, ali izolovani incidenti nas upozoravaju da mlađe generacije moramo naučiti da su njihovi vršnjaci pre samo 75 godina stradali samo zato što su bili drugi i drugačiji. Ovaj Dan sećanja predstavlja upozorenje svima da kršenje ljudskih prava i raspirivanje rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti mogu dovesti do nesagledivih posledica, zaključuje Janković.

Print Friendly, PDF & Email
back to top