Poverenica o uključivanju rodnog aspekta u koncept bezbednosti

Pitanje roda i bezbednosti, odnosno sveobuhvatno uključivanje žena, moraju naći visoko mesto u budućem kreiranju politika, jer žene imaju drugačiju perspektivu u sagledavanju različitih izazova, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković u Kragujevcu na evaluacionom sastanku fokus grupa na temu sprovođenja Rezolucije 1325 „Žene, mir, bezbednost“.

Prema njenim rečima, vanredna situacija u kojoj smo bezmalo godinu i po dana, upravo je to pokazala u praksi, s obzirom da su žene te koje su bile prva linija odbrane podnevši dodatni teret.
Janković je takođe naglasila da institucija Poverenika prepoznaje značaj primene koncepta ljudske bezbednosti, i u okviru toga rodni aspekt, jer je to, s jedne strane, preduslov društvenog razvoja, a sa druge, efikasan način upravljanja bilo kojom krizom, poput pandemija, poplava, itd. Zato nova bezbednosna paradigma koju je pre svega donela pandemija, mora da uključi rodnu perspektivu, kao i brojne društvene aktere na svim nivoima a posebno lokalne zajednice, istakla je poverenica.

Na sastanku u Kragujevcu, učestvovao je šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu, kao i predstavnici i predstavnice lokalnih mehanizama Užica, Valjeva, Velikog Gradišta, Niša, Kragujevca, Bora, Svilajnca, Boljevca, Novog Pazara, Sokobanje, Kraljeva i Paraćina.

Print Friendly, PDF & Email
back to top