10 KORAKA ZA PRIMENU VEŠTAČKE INTELIGENCIJE UZ POŠTOVANjE LjUDSKIH PRAVA

Sve veća primena veštačke inteligencije u različitim oblastima predstavlja vrlo specifičan izazov kada je reč o poštovanju principa ravnopravnosti i nediskriminacije i zato je bitno da se sagledaju svi njeni potencijali i opasnosti, istakla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na predstavljanju preporuke „Veštačka inteligencija: Deset koraka za zašitu ljudskih prava“ Komesarke za ljudska prava Saveta Evrope.

Poverenica je navela da se procenjuje da će primena algoritama u privredi izbrisati 47% postojećih radnih mesta koja će biti automatizovana, što će u najvećoj meri pogoditi slabije obučenu radnu snagu i žene. U isto vreme, postoji velika verovatnoća unošenja predrasuda u algoritme na kojima se zasnivaju sistemi veštačke inteligencije, što može dovesti do diskriminacije određenih društvenih grupa, navodi Janković.

Savetnica Komesarke za ljudska prava Saveta Evrope i autorka preporuka Ana Veber istakla je važnost uspostavljanja odgovarajućih mehanizama kontrole i zaštite ljudskih prava. Ona je predstavila dokument koji sadrži 10 preporuka koje između ostalog obuhvataju procenu efekta na ljudska prava putem postavljanja odgovarajućeg zakonskog okvira i procedura, transparentnost VI sistema i načina pravne zaštite, prevenciju diskriminacije i zloupotrebe ličnih podataka, poštovanje slobode izražavanja, okupljanja, udruživanja i prava na rad i uspostavljanje mehanizma nezavisnog nadzora. Preporuke su upućene prvenstveno državama članicama Evropske unije, ali se odnose na svakoga ko ima značajan uticaj na razvoj, korišćenje ili efekte nekog VI sistema.

Skupu su prisustvovali i direktor Fondacije za otvoreno drustvo Srbija Milan Antonijević, predstavnici Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarije za IT i e-upravu Vlade Republike Srbije, Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, Elektrotehničkog fakulteta i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Print Friendly, PDF & Email
back to top