Повереница у Прихватном центру за мигранте у Прешеву

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поново је посетила Прихватни центар за мигранте у Прешеву како би се још једном на лицу места уверила у ситуацију са мигрантима, који у све већем броју из Македоније улазе у Србију, и кроз нашу земљу пролазе на путу ка државама ЕУ.

Повереница је разговарала са великим бројем миграната који су јој рекли да су задовољни условима у Србији, и да се до тог тренутка нису суочили са било којим видом дискриминације у нашој земљи.

„Као и приликом прве посете, пре два месеца, ситуација по питању дискриминације је потпуно идентична – нисмо имали ниједну жалбу. Мигранти су ми пренели да се овде осећају добро, да добијају храну и воду и лекарску помоћ. Сама процедура је сада много бржа него када смо их први пут посетили и значајно је већи број припадника МУП-а који ради у Прихватном центру“, навела је повереница.

Повереница Бранкица Јанковић обишла је Прешево заједно са члановима Панела младих Повереника за заштиту равноправности „Истеривачи дискриминације“. Они су се дружили са децом и младим мигрантима који су се у том тренутку налазили у Прихватном центру у Прешеву. Кроз низ активности – од цртања, играња, прављења оригамија, до фудбала, одбојке, кошарке, Панелисти су покушали да малим мигрантима барем на тренутак олакшају тежак положај у којем су се нашли.

Нико од миграната са којима су представници Повереника за заштиту равноправности разговарали нема намеру да се задржава у Србији, већ су овде само у транзиту на путу ка земљама ЕУ.

„Однос грађана и грађанки овде у Прешеву је такође врло толерантан –  показују солидарност и разумевање према људима“, рекла је повереница Јанковић. Она је додала да би било добро да тако остане и убудуће, јер се по подацима надлежних очекује повећан број миграната. Повереник за заштиту равноправности наставиће да прати ситуацију са мигрантима и поново ће обилазити места у којима се док су у транзиту кроз Србију налазе – од Прешева, преко Београда до Суботице и Кањиже.

Print Friendly, PDF & Email
back to top