Медијска кампања “Дискриминација није шала – причајмо о равноправности”

Повереник за заштиту равноправности и Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије покренули су националну кампању за промоцију равноправности и борбу против дискриминације под слоганом „Дискриминација није шала – причајмо о равноправности“ и„Исти, различити, равноправни“.

Централни део кампање чини медијска кампања која обухвата различите ТВ спотове о дискриминацији ромске националне мањине, жена и ЛГБТ популацији – три још увек најдискриминисаније друштвене групе у Србији. Видео кампања траје наредне 4 недеље и емитује се на две телевизије са националном фрекфенцијом (РТС и Б92), као и на девет регионалних и локалних телевизија.

За потребе Повереника за заштиту равноправности и Канцеларије за људска и мањинска права израђени су и кратки анимирани едукативни филмови „Шта је дискриминација“ и „Како се системски борити против дискриминације у Србији“ који објашњавају надлежности и области деловања ове две институције и упућују жртве дискриминације на коришћење механизама заштите.

Поред тога, кампања укључује израду и постављање билборда којима ће на пет локација у Београду бити обележени кључни датуми у историји борбе за унапређење људских права и толеранције, као што су Међународни дан толеранције, Међународни дан детета, Међународни дан особа са инвалидитетом, Међународни дан људских права, као и билборд поводом одржавања Параде поноса.

Кампања се спроводи у оквиру ИПА пројекта „Спровођење антидискриминационих политика у Републици Србији“ који финансира Европска унија.

Све спотове можете погледати на званичном You Tube каналу Повереника.

Print Friendly, PDF & Email
back to top