Завршна конференција пројекта – Подршка унапређењу људских права и нулта толеранција за дискриминацију

На завршној конференцији твининг пројекта „Подршка унапређењу људских права и нулта толеранција за дискриминацију“ који је финансирала Европска унија, повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић нагласила је да је пројекат допринео јачању капацитета запослених кроз интензивне тренинге за заштиту људских права, унапређена је база података, али су и израђени важни документи као што је Кодекс равноправности намењен послодавцима.

Изузетно је значајно истраживање „Однос грађана и грађанки према дискриминацији у Србији“ јер на основу тих резултата пратимо ставове о дискриминацији али и поверење у институције које се баве заштитом људских права. Истраживање је указало на позитивне помаке, све већи број грађана би се обратило Поверенику за заштиту равноправности за помоћ, а самим тим је повећано и поверење у институцију, рекла је повереница.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је циљеве пројекта и издвојила оснаживање капацитета институција, унапређење антидискриминаторних политика али и важност обука у којима је учествовало око 250 људи.

Шеф Првог сектора операција Делегације ЕУ Николас Бизел нагласио је да су заштита људских права и борба против дискриминације у врху приоритета ЕУ и рекао да посебну пажњу треба обратити на заштиту маргинализованих група, као што су старији, ЛГБТ популација,  особе са инвалидитетом и ромска национална мањина.

О важности пројекта и унапређењу антидискриминаторних политика говорили су и амбасадор Републике Аустрије у Србији Јоханес Ајгнер, економски саветник у Амбасади Републике Словеније у Србији Горан Криж, научни директор Института за људска права „Лудвиг Болцман“ Ханес Третер и директор Канцеларије за националне мањине Републике Словеније Стане Балух.

Овај пројекат допринео је унапређењу и промоцији примене релевантних законских и стратешких оквира за заштиту од дискриминације, заштиту права националних мањина и бранилаца људских права кроз додатно усаглашавање са европским стандардима.

tvining
Print Friendly, PDF & Email
back to top