Завршена обука за судије и суткиње „Тренинг за тренере у области недискриминације“

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић присуствовала је додели потврда суткињама и судијама који су завршили једногодишњи програм обуке „Тренинг за тренере у области недискриминације“ у организацији Правосудне академије и Повереника за заштиту равноправности, а уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији.

Након завршног теста, потврде је добило осморо судија и суткиња виших судова са територија све четири апелације: Београд, Крагујевац, Нови Сад и Ниш.

Програм је обрађивао све теме које обухватajу антидискриминаторни прописи, са нагласком на дискриминацију у области рада и запошљавања и образовања, као и на дискриминацију на основу пола/рода, верског опредељења и инвалидитета. Кроз обуку, суткиње и судије бавили су се и процесним аспектима и проблемима у судској пракси у Србији, а посебна пажња посвећена је случајевима из рада Повереника за заштиту равноправности.

Програм је, поред обуке, укључивао и студијску посету Европском суду за људска права у Стразбуру.

Својим радом и посвећеношћу, суткиње и судије су показали да у српском правосуђу имамо снажан ослонац у борби против дискриминације и унапређењу равноправности и да теме из области заштите људских права стављају у сам врх својих професионалних агенди, рекла је повереница Јанковић и додала да су Правосудна академија и Мисија ОЕБС-а у Србији још једном потврдили да су изузетно добри партнери у изградњи толерантног друштва, без дискриминације.

Поред поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић, на програму обуке предавали су и помоћница поверенице Косана Бекер, проф. др Ивана Крстић и проф. др Танасије Маринковић са Правног факултета у Београду, проф. др Невена Петрушић са Правног факултета у Нишу, суткиња Лидија Ђукић, Игор Милованов са Правосудне академије и доц. др Тамара Максић са Филозофског факултета у Београду.

trening-za-trenere
Print Friendly, PDF & Email
back to top