Уредник “Таблоида” Милован Бркић дискриминисао припаднике ЛГБТ популације

У поступку који је спроведен по притужби удружења „Да се зна“ поводом текста „Куда иде овај свет?“, објављеном у електронском издању „Магазина Таблоид: Истине и заблуде“ чији је одговорни уредник Милован Бркић, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић дала је мишљење да су повређене одредбе члана 12. Закона о забрани дискриминације.

Приликом анализе идеја и ставова изнетих у овом тексту, повереница је узела у обзир важност слободе изражавања, али и забрану узнемиравања и понижавајућег поступања,  прописану Закона о забрани дискриминације, као и одредбу члана 75. Закона о јавном информисању и медијима којим је прописана забрана објављивања идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу, због њихове сексуалне опредељености или другог личног својства.

Због тога је одговорном уреднику Миловану Бркићу препоручено да у „Магазину Таблоид: Истине и заблуде“ објави извињење припадницима ЛГБТ популације, те да убудуће не објављује прилоге којима се ствара страх или непријатељско, понижавајуће или увредљиво окружење за припаднике ЛГБТ популације.

С обзиром да одговорни уредник није поступио по препоруци ни након опомене, у законском року од 30 дана, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, у складу са Законом о забрани дискриминације, о томе обавештава јавност.

Print Friendly, PDF & Email
back to top