УПОЗОРЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ – РОДНО ЗАСНОВАНО НАСИЉЕ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић најоштрије осуђује изјаву  некадашњег полицијског службеника Жарка Поповића који је говорио о одговорности за убиство девојчице Тијане Јурић. Недопустиво је и апсолутно неприхватљиво свако иступање које одговорност за насиље, а посебно  тешка кривична дела пребацује на жртву. Поражавајуће је да такве изјаве долазе од оних који су некада били у систему задуженом за безбедност и заштиту свих грађана, упркос упозорењима водитеља Срђана Предојевића.

Изношењем оваквог става још једном  је потврђено да је у нашем друштву и даље чврсто укорењен патријархални образац којим се злочинац правда одговорношћу жртве. Истовремено, овакво иступање објашњава суштинске разлоге због којих жене не пријављују насиље – релативизације кривице, осуда, одсуство подршке, понижавање жртве.

Све ово догађа се у тренутку када хиљаде жена износи јавно на друштвеним мрежама своје исповести о доживљеном а непријављеном насиљу. У истом дану Србија сведочи језивом троструком фемициду и самоубиству убице који је према наводима медија већ био пријављиван за насиље у породици.

Повереница још једном упозорава све надлежне и читаву јавност да насиље није приватна ствар већ проблем целог друштва, које мора да нађе најефикасније начине да заштити девојчице и жене. Такође, позиви жртвама да пријаве насиље морају бити праћени адекватном и ефикасном реакцијом свих у систему задужених за заштиту и подршку жртвама, закључује Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top