UPOZORENjE ZA JAVNOST – RODNO ZASNOVANO NASILjE

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije osuđuje izjavu  nekadašnjeg policijskog službenika Žarka Popovića koji je govorio o odgovornosti za ubistvo devojčice Tijane Jurić. Nedopustivo je i apsolutno neprihvatljivo svako istupanje koje odgovornost za nasilje, a posebno  teška krivična dela prebacuje na žrtvu. Poražavajuće je da takve izjave dolaze od onih koji su nekada bili u sistemu zaduženom za bezbednost i zaštitu svih građana, uprkos upozorenjima voditelja Srđana Predojevića.

Iznošenjem ovakvog stava još jednom  je potvrđeno da je u našem društvu i dalje čvrsto ukorenjen patrijarhalni obrazac kojim se zločinac pravda odgovornošću žrtve. Istovremeno, ovakvo istupanje objašnjava suštinske razloge zbog kojih žene ne prijavljuju nasilje – relativizacije krivice, osuda, odsustvo podrške, ponižavanje žrtve.

Sve ovo događa se u trenutku kada hiljade žena iznosi javno na društvenim mrežama svoje ispovesti o doživljenom a neprijavljenom nasilju. U istom danu Srbija svedoči jezivom trostrukom femicidu i samoubistvu ubice koji je prema navodima medija već bio prijavljivan za nasilje u porodici.

Poverenica još jednom upozorava sve nadležne i čitavu javnost da nasilje nije privatna stvar već problem celog društva, koje mora da nađe najefikasnije načine da zaštiti devojčice i žene. Takođe, pozivi žrtvama da prijave nasilje moraju biti praćeni adekvatnom i efikasnom reakcijom svih u sistemu zaduženih za zaštitu i podršku žrtvama, zaključuje Janković.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top