Упозорење поводом насиља у породици и партнерског насиља

Масакр у Житишту код Зрењанина, као и убиство жене у селу Дреновцу код Књажевца за мање од 24 сата последњи су аларм свим надлежним службама и органима да хитно реагују како би се предузеле адекватне и правовремене мере за спречавање партнерског насиља која се пречесто завршавају смртним исходима, упозорила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Последњи стравични догађаји само подсећају да је ово један од горућих проблема у нашем друштву и да борба против насиља над женама мора да обухвата ефикасно спречавање трагичних исхода и рад на промени свести и система вредности, односно модела међусобних односа у којима се подразумева да жена треба да ћути и трпи уколико жели да сачува голи живот, истиче повереница.

Важно је још једном истаћи да и медији такође имају одговорност у сузбијању родно заснованог насиља, због чега је неопходно да се престане са извештавањем и емитовањем програма где се жене омаловажавају, дискриминишу и стављају у подређен положај. Када се трагедија деси, поједини медији, нажалост, извештавају о догађајима на сензационалистички и у сваком смислу неадекватан начин.

Повереница Јанковић позива све актере у друштву и све надлежене органе – од центара за социјални рад до полиције, тужилаштава, судова, али и медије и све грађане и грађанке да покажу највиши степен одговорности како би се хитно зауставило насиље над женама у породици и у партнерским односима.

Print Friendly, PDF & Email
back to top