УПОЗОРЕЊЕ јавности поводом изјава у вези са лечењем деце у иностранству

дел. бр. 021-02-36/2013-01 датум: 15. 8. 2013.

Поводом изјава које су се јуче чуле на округлом столу посвећеном најављеним изменама Правилника о лечењу у иностранству, Повереница за заштиту равноправности указује да је потпуно нетачно да прописи о забрани дискриминације по основу старосног доба представљају препреку да се измени Правилник и омогући тешко оболелој деци лечење у иностранству о трошку државе. Такође, потпуно је непримерено позивање на одлуку Уставног суда којом је утврђена неуставност одредаба Правилника о Листи лекова јер се ова одлука односи на недопуштена ограничавања у погледу добијања лекова о трошку здравственог осигурања, на основу година живота. Ситуација у којој се налазе тешко оболела деца којима је потребно лечење у иностранству уопште није упоредива са ситуацијом у којој се налазе особе које имају потребу за медикаментима.
Оваквим нетачним изјавама, које су очигледно резултат погрешног тумачења прописа о забрани дискриминације и неразумевања самог појма дискриминације, јавност је доведена у заблуду. Повереница истиче да прописи о забрани дискриминације на основу старосног доба не искључују могућност да у погледу лечења у иностранству оболела деца буду привилегована у односу на одрасла лица, посебно када су у питању интервенције које је потребно благовремено обавити. Иако је живот сваког људског бића подједнако вредан, у условима ограничених финансијских средстава намењених лечењу грађана у иностранству, деци се може и мора дати предност, што произлази и из Устава Републике Србије, којим је прописано да деца уживају посебну заштиту.
Изражавајући жаљење што приликом тумачења антидискриминационих прописа надлежни органи нису консултовали Повереника за заштиту равноправности, који је специјализован за сузбијање и заштиту од дискриминације, Повереница очекује да ће проблеми у вези са лечењем тешко оболеле деце у иностранству бити ургентно и на адекватан начин решени.

ПОВЕРЕНИЦА ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ

др Невена Петрушић

 


microsoft-word-icon УПОЗОРЕЊЕ јавности поводом изјава у вези са лечењем деце у иностранству Преузми


Print Friendly, PDF & Email
back to top