У Дому Јеврема Грујића отворена изложба „Великанке српске културе“

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић присуствовала је отварању изложбе „Великанке српске културе“ у  Дому Јеврема Грујића посвећене славним женама наше историје, културе, науке и уметности. Веома је значајно говорити о женском ствралаштву, феномену који је до пре нешто више од 100 година био скоро непознат и непризнат у јавности. Број жена које су обезбедиле своје место у енциклопедијама уметности, науке, историје и даље је занемарљив, упркос значају њихових дела и утицају на развој српске мисле и друштва, истакла је повреница на отварању изложбе.

Осамнаест великанки – Милица Стојадиновић Српкиња, Мина Караџић, Полексија Тодоровић, Драга Љочић, Бета Вукановић, Надежда Петровић, Исидора Секулић, Јелисавета Начић, Марија Мага Магазиновић, Видосава Ковачевић, Аница Савић Ребац, Зора Петровић, Десанка Максимовић, Лепосава Ст. Павловић, Милена Павловић Барили, Љубица Марић, Љубица Цуца Сокић и Соја Јовановић посетиоцима изложбе испричаће своје животне приче, судбине и постигнућа, а верујем, биће и инспирација за даље трагање о њиховом стваралаштву, заоставштини, за даљим учењем врлина, борбености и храбрости неопходних у сваком времену, навела је Јанковић.

Жене, којима је изложба посвећена, биле су по много чему револуционарке у својој земљи, па и Европи – прве су уписивале факултете, постајале прве докторанткиње, прве књижевнице, чланице Српске академије наука и уметности. Упркос успесима, земља и друштво у којем су живеле и стварале, навела је повереница, често су их маргинализовали. Супростављајући се тако постављеним односима, биле су и пионирке борбе против патријархата и традицијом чврсто укорењених правила. Наша је обавеза да женско културно наслеђе учинимо видљивим јер захваљујући њему жене данас имају могућност да буду на најважнијим позицијама у нашој култури и друштву, поручује повереница.

Повереник за заштиту равноправности, заједно са Министарством културе и информисања и Секертаријатом за културу града Београда, покровитељ је изложбе. „Великанке српске кулуре“.  Ауторке изложбе су: Бранка Цонић, директорка Дома Јеврема Грујића, др Гордана Бекчић и историчарка уметности Ружица Опачић.

Изложба ће бити отворена од 20. јануара до 27. марта 2022. године. Радно време Дома Јеврема Грујића је четвртком и петком од 15.00 до 20.00 сати и суботом од 11.00 до 16.00 сати.

Print Friendly, PDF & Email
back to top