Скопље – Повереница на 6. Регионалној конференцији институција за равноправност Југоисточне Европе

Питање заштите и унапређења људских и мањинских права и слобода су веома важна тема у оквиру регионалне сарадње и добро је што је овогодишња стручна конференција била посвећена размени искустава независних институција у поступцима пред судовима, односно у вођењу стратешких парница. Србија у овом питању има веома добру и богату правну праксу што показује и број успешно вођених парница који је највећи у региону али и у оквиру свих европских институција за равноправност – истакла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на 6. Регионалној конференцији институција за равноправност Југоисточне Европе у Скопљу.

Позитивним исходом стратешких парницa шаље се додатна и недвосмислена порука кроз судске одлуке да дискриминација није дозвољена и да ће бити санкционисана. Задовољна сам бројем и исходом парница које смо водили у јавном интересу и које су важне јер су покренуле решавање крупних  друштвених питања, успостављање стандарда и судске праксе за будуће сличне случајеве, додала је повереница Јанковић.

Конференцију, на којој су присуствовали представници Северне Македоније, Хрватске, БиХ, Словеније, Црне Горе, Албаније и ОЕБС-а, отворио је председник Собрања Таљат Џафери. Са учесницима се састао и председник Северне Македоније Стево Пендаровски. Размена искустава и праксе регионалних тела за заштиту равноправности институционализована је 2016. године управо на иницијативу Републике Србије – Повереника за заштиту равноправности, када је одржана прва регионална конференција.

Print Friendly, PDF & Email
back to top