Студијска посета у циљу јачања институције и капацитета Повереника

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић са  делегацијом из Повереника  боравила је у студијској посети Португалији у оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена у Србији”, коју реализује Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMEN) уз подршку Норвешке амбасаде у Београду.

Повереница Јанковић подсетила је да је циљ пројекта јачање индивидуалних капацитета жена и девојчица у руралним областима и унапређење приступа правди и капацитетима за заштиту од родно заснованог насиља и дискриминације. Имајући у виду вишедимензионалност проблема насиља над женама, нарочито жена које живе у руралним срединама, један од кључних аспеката је унапређење сарадње између свих релевантних актера који могу допринети побољшању положаја жена у руралним срединама али и размена искустава са другим са инстситуцијама и организацијама у у циљу јачања институције и капацитета Повереника.

Током посете размењена су искуства у функционисању и решавању проблема када је реч о  начину рада на унапређењу економског полажаја  и  безбедности жена на  селу. Састанци су одржани са државном секретарком за једнакост и миграције Исабел Родригес, председницом Извршног секретаријата Националне комисије за људска права Сандром Рибеиро, представницима  Комисије за једнакост у раду и запошљавању, Кабинета за планирање, политике и администрацију Министараства пољопривреде и исхране и Комисије за грађанство и родну равноправност. Како нека решења функционишу у пракси видело се на састанку са капетаницом у Националној гарди која има специјалне програме за рурална подручја, као и у посетама простору “Лисабон + Једнакост” посвећеном жртвама породичног и родног насиља градске општине Лисабон, португалском удружењу за подршку жртвама АПАВ и Центру за подршку жртвама породичног насиља у дистрикту Евора.

Print Friendly, PDF & Email
back to top