Сећање на жртве холокауста

Поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве холокауста, повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић подсећа на обавезу сваког појединца, али и сваке институције и органа да својим залагањем допринесе искорењивању расизма и антисемитизма.

Расна, национална и верска мржња заснована на предрасудама и даље је присутна у нашем друштву, а једини начин да се то стање промени је путем мењања ставова људи.

Учење о толеранцији и поштовању различитости мора да почне још од најранијег детињства, кроз школски систем, и стога је лекција о дану када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у Европи, једна од најважнијих лекција које деца треба да упамте.

Константно подсећање путем медија на холокауст, најмрачнији догађај у историји човечанства и подсећање на његове жртве, допринеће да се подигне свест о томе да је неопходно свакодневно се супротстављати предрасудама, расизму, шовинизму, антисемитизму и мржњи било које врсте.

Сећање на трагедију која је највише погодила јеврејски народ, али и велики број Рома, Пољака, Срба и других, мора да буде опомена новим генерацијама да се такви догађаји никада више не смеју поновити.

Свако од нас појединачно, али и сви заједно као друштво имамо обавезу да својим деловањем и ставовима сваким даном чинимо свет бољим местом, у коме различитости неће бити разлог за мржњу, него ће представљати богатство.

Print Friendly, PDF & Email
back to top