Светски дан борбе против ХИВ-а/АИДС-а

Особе које живе са ХИВ/АИДС-ом често крију од своје околине тај податак, страхујући од осуде и одбацивања, што показује да се у нашем друштву и даље не зна довољно о начинима преношења и заштити од ХИВ-а, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, поводом Светског дана борбе против ХИВ-а/АИДС-a који се обележава 1. децембра.

Повереница наводи да до дискриминације особе које живе са ХИВ/АИДС-ом долази управо онда када оне открију да живе са вирусом, што потврђују и притужбе које се готово увек односе на дискриминацију у здравственим установама. Парадоксално је што се дешава да медицински радници у пракси дискриминишу особе које живе са ХИВ/АИДС-ом, иако је то, захваљујући савременим третманима, данас хронична болест са којом се нормално живи, истиче Јанковић. Она је навела да је неопходно увести континуиране обуке здравствених радника како би се отклониле предрасуде према особама које живе са ХИВ/АИДС-ом.

Јанковић је подсетила да је Повереник за заштиту равноправности покренуо иницијативу за измену члана 250. Кривичног законика којим је прописано кривично дело преношења инфекције ХИВ вирусом, иако претходни члан истог закона предвиђа санкције за оне који не поступају по прописима, одлукама или наредбама за сузбијање или спречавање било које заразне болести. Неоснованим истицањем само једне популације пацијената у Кривичном законику, у овом случају ХИВ позитивних, начињена је очигледна стигматизација, а тиме и дискриминација ових особа, закључује повереница.

Оно што посебно забрињава је да, према најновијим подацима, постоји благи пораст броја оболелих и то међу младима, што потврђује да треба променти приступ образовању о сексуалном и репродуктивном здрављу наводи повереница.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top