Саопштење поводом састанка поверенице Бранкице Јанковић и комесарке за људска права Савета Европе Дуње Мијатовић

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић састала се са комесарком за људска права Савета Европе Дуњом Мијатовић са којом је разговарала о неопходности унапређења поштовања и заштите људских права, као и механизмима за смањење њиховог кршења, посебно у светлу глобалних изазова и дешавања.

Јанковић је истакла да институције за заштиту равноправности у Србији и региону имају специфичан положај и значајну улогу у јачању људских права, владавине права и даљем развоју демократског и толерантног друштва. Она је нагласила да је у том смислу неопходно интензивирати постојећу сарадњу и ојачати заједничке иницијативе које доприносе развоју бољих односа и стабилности у региону. Јанковић је навела да је у том процесу значајна сарадња, како са државним органима, тако и са организацијама цивилног друштва, међународним партнерима и медијима.

На састанку је било речи о приоритетима у раду Повереника за заштиту равноправности за предстојећи период, а повереница је навела да ће се у наредном периоду радити на теми развоја вештачке интелигенције и њеног утицаја на дискриминацију, као и на унапређењу положаја Рома, старијих и жена, ЛГБТИ+ и других друштвених група у већем ризику од дискриминације.

Мијатовић је поздравила рад Повереника за заштиту равноправности и указала на то колико је значајно да се чује и уважава глас независне институције за заштиту људских права. Комесарка и повереница су се сагласиле да је у времену јачања екстремизма на свим странама питање заштите људских права свих грађана и грађанки још значајније.

Print Friendly, PDF & Email
back to top