Саопштење поводом Међународног дана сећања на Холокауст

Данас је дан сећања на један од највећих злочина у историји човечанства, почињеног у име стварања „више људске расе“, које не сме и не може да избледи, истиче повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом обележавања Међународног дана сећања на Холокауст.

Милиони невиних жртава опомињу нас да запамтимо да јачање антисемитизма, радикалне деснице, нетолеранција и говор мржње могу довести до тога да други и другачији постану мање вредни, непожељни, па чак и опасни непријатељи против којих је дозвољено борити се свим расположивим средствима. Систематичан, бескрајно хладан, суров прогон припадника „мање вредних“ народа и механизам убијања недужних жртава представљају најдрастичнију персонификацију дискриминације, страхоте које никада не смемо дозволити да се понове, наглашава повереница.

Холокауст је мрачан, узнемирујући подсетник на то до чега може довести убеђење да су неки људи мање вредни од других, наводи Јанковић. Зато сећање на њега морамо да преносимо новим генерацијама и да их учимо вредностима толеранције, уважавања и поштовања сваког људског живота. Морамо да стварамо друштвену климу у којој нико не сме бити угрожен због своје расе, пола, порекла, религије, сексуалне оријентације или друге личне карактеристике, јер само тако можемо живети равноправни и слободни, закључује повереница Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top