САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА РОМА

Дискриминација, социјална дистанца, стереотипи и предрасуде, па чак и говор мржње, свакодневица су за многе Роме и Ромкиње и представљају препреку за унапређење положаја припадника ромске националне мањине, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на Свечаној академији одржаној у Скупштини града Крагујевца поводом обележавања 8. априла, Међународног дана Рома. То потврђује и пракса Повереника коме је током протекле године највише притужби поднето због дискриминације на основу националне припадности или етничког порекла, од чега се скоро 88 одсто односи управо на дискриминацију Рома, навела је Јанковић.

Повереница истиче да нарочито забрињавају случајеви када носиоци јавне власти или јавне личности изражавају дискриминаторне ставове према ромској националној мањини, што показује суштинско неразумевање животних препрека са којима се они суочавају, додатно подстиче предрасуде и продубљује свеприсутни наратив у којем се они који су дискриминисани окривљују за услове у којима живе. Ипак,  већина представника  органа јавне власти реагује на препоруке које Повереник доноси по притужбама.  Као пример разумевања и добре намере, повереница је навела састанак који је јуче одржан у Поверенику између представника ромског удружења, Општине Владичин Хан и ЈП Србија воде  где су дати конструктивни предлози и показана воља да се реши вишедеценијски проблем становника  ромског насеља које се налази у надомак реке Врле, која се често излива.

Повереница је подсетила и да је пре неколико дана, на иницијативу НВО А11  Повереник  реаговао препоруком мера која се односила на рушења у ромском насељу Антена, након чега је председник Општине Нови Београд одмах одговорио  шта ће конкретно  предузети у циљу поступања по датој препоруци.

Како се проблеми и потребе најбоље сагледавају на терену, повереница је са представницима града Крагујевца обишла и становнике неформалног крагујевачког насеља Лицика где је са становницима разговарала о њиховом виђењу решавања проблема Рома и Ромкиња.  Оцењено је да кључну улогу  у томе имају локалне самоуправе које предузимају мере за унапређење економског положаја, запошљавања, приступа води и електричној енергији, наравно уз неопходну подршку са националног нивоа.

Print Friendly, PDF & Email
back to top