САОПШТЕЊЕ поводом Дана борбе против расизма

Расна дискриминација се мора искоренити!

У дану када Србија и свет обележавају Међународни дан борбе против расне дискриминације, повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић упозорава да расизам у Србији још увек није у потпуности искорењен. О томе јасно сведоче расистички мотивисана дела извршена само у последњих месец дана: насиље над Алијом Омеровићем у центру главног града само зато што је Ром, говор мржње против Јевреја у медијима, скрнављење споменика Шабану Бајрамовићу у Нишу.
Због оваквих појава морамо сви бити дубоко забринути и знати да расизам и сви његови појавни облици неће нестати сами по себи. Зато надлежни државни органи морају одлучно реговати и кажњавати извршиоце расистичког насиља и све оне који својим изјавама изазивају расну мржњу и нетрпељивост и врше расну дискриминацију. Борба против расизма мора се водити и у школским учионицама јер су то места у којима будуће генерације могу усвојити вредности друштва у коме су сви људи једнаки у достојанству и правима, без икакве разлике у погледу расе, боје коже, националности или етничког порекла.
Позивам грађанке и грађане и организације цивилног друштва да реагују у свим случајевима расне дискриминације подношењем притужбе Поверенику за заштиту равноправности.

 

ПОВЕРЕНИЦА ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ
др Невена Петрушић

 


PDF САОПШТЕЊЕ поводом Дана борбе против расизма Преузми


Print Friendly, PDF & Email
back to top