Повереница Јанковић на регионалној конференцији “Дискриминација на раду и у запошљавању” у Бару

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на регионалној конференцији “Дискриминација на раду и у запошљавању” у Бару, на позив заштитника људских права и слобода Црне Горе Шућка Баковића.

Председник Црне Горе Филип Вујановић, отварајући конференцију, изразио је уверење да ће циљеви скупа бити усмерени ка изналажењу решења за бројне изазове у области поштовања људских права и да ће се, заједничким радом и разменом искустава, пронаћи адекватни механизми заштите у борби против дискриминације, те је додао да је изузетно добро што се овакве теме препознају и признају.

Говорећи о јачању институционалних капацитета у борби против дискриминације, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић нагласила је значај сарадње са свим друштвеним актерима, превенције и промоције, као и важност механизама за достизање пуне равноправности.

Она је истакла да има изузетно добру сарадњу са Националном службом за запошљавање, те јој је задовољство што на конференцији присуствује и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Национална служба за запошљавање примењује све препоруке Повереника, али иде и у сусрет спречавању дискриминације посебно рањивих група, препознајући их у акционим планова за запошљавање као приоритетне и најчешће дискриминисане – особе са инвалидитетом, Роме, жене и старије раднике, рекла је повереница.

У оквиру данашњих панела говорило се и о међународним и европским стандардима и квази-судској пракси у борби против дискриминације, европским анти-дискриминационим стандардима као и смерницама и препорукама за ефикаснији рад. Такође, теме конференције биле су и улога тела за равноправност у борби против дискриминације, као и промоција анти-дискриминационе културе.

Поред председника Црне Горе, на свечаном делу конференције говорили су Шућко Баковић, заштитник људских права и слобода Црне Горе, Кемал Пуришић, министар рада и социјалног старања у Влади Црне Горе, Санија Шљиванчанин, представница Конрад Аденауер Фондације, Мариса Давлет, шефица мисије ОЕБС у Црној Гори, Ангела Лонго, шефица канцеларије Програма ЦоЕ и Орхан Усеин, руководилац тима Регионалног савета за сарадњу – Интеграција Рома 2020. У радном делу састанка, поред поверенице Јанковић, говорио је и Љубинко Митровић, омбудсман Босне и Херцеговине.

Print Friendly, PDF & Email
back to top