Živa biblioteka na Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava

Da li ste do sada imali priliku da se sretnete sa „Živom bibliotekom“?

Pozivamo sve posetioce Beogradskog sajma da posete “Živu biblioteku” i razgovaraju sa našim živim knjigama u hali 2B u subotu od 13:30 do 18:30 i u nedelju od 10:00 do 16:00.

Knjige u ovoj jedinstvenoj biblioteci su živi ljudi, osobe iz ugroženih manjinskih grupa: Romi, osobe koje žive sa HIV – om, osobe sa invaliditetom, LGBT osobe, kao i mnogi drugi ljudi koji se svakodnevno susreću sa nepravdom, diskriminacijom, ponižavanjem, ali imaju snagu i želju da u prijateljskom razgovoru svoja iskustva podele sa čitaocima.

Cilj „Žive biblioteke“ je promocija ravnopravnosti i tolerancije jer predstavlja priliku i način da se kroz autentične životne priče čuju iskustva i problemi onih koji su u svakodnevnom životu izloženi diskriminaciji. Čitanje takve „knjige“ može biti najbolji put da se prevaziđu predrasude i stereotipi i promeni lični stav prema onima koji se često ignorišu, osuđuju, pa čak i mrze, samo zato što su drugačiji.

Posetioci Sajma knjiga i Sajma obrazovanja petu godinu zaredom imaju priliku da lično upoznaju svoje „stereotipe“ i da nakon što „pročitaju“ jednu ovakvu knjigu promene stav prema pripadnicima stigmatizovanih društvenih grupa.

„Živa biblioteka“ je iz godine u godinu sve popularnija i sve više posetilaca je spremno da pročita upravo njene „knjige“.

ziva-biblioteka
Print Friendly, PDF & Email
back to top