Upozorenje za javnost povodom izjave ministra Lončara

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osuđuje kao diskriminatornu i uvredljivu izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da „vodi politiku da Crnogoraca ne bude u njegovom resoru“ kao i da se u Srbiji „na mnogo vodećih mesta imamo te Crnogorce koji ne znaju da pričaju srpski“. Janković ističe da je ovakav stav u suprotnosti sa Ustavom i principima ravnopravnosti svih građana i građanki.

Naime, Ustav Republike Srbije propisuje da je zabranjena svaka diskriminacija, a naročito, između ostalih, po osnovu nacionalne pripadnosti, kao i da država jemči posebnu zaštitu nacionalnim manjinama radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta, dok Zakon o zabrani diskriminacije propisuje zabranu diskriminacije nacionalnih manjina na osnovu nacionalne pripadnosti, etničkog porekla, verskih uverenja i jezika.

Poverenica ukazuje da ovakve izjave mogu uznemiriti mnoge građane i građanke, i da je na nosiocima funkcija velika odgovornost da promovišu toleranciju, razumevanje i ravnopravnost. Republika Srbija ima visok nivo zaštite prava nacionalnih manjina, i ovakve izjave štete ugledu države, zaključuje Brankica Janković.

Print Friendly, PDF & Email
back to top