UPOZORENjE ZA JAVNOST – COVID – 19

Povodom obraćanja građana i čestih slučajeva nedopustivog i uvredljivog govora i stigmatizacije osoba obolelih od COVID-19 virusa, kao i osoba koje su u većem riziku od oboljevanja, poput starijih osoba i državljana Republike Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, a koji su naročito prisutni na društvenim mrežama, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, najoštrije osuđuje ove diskriminatorne, dehumanizujuće i zakonom zabranjene poruke koje se na ovaj način šalju.

Ona ističe da je stigmatizacija osoba obolelih od COVID-19 virusa na osnovu njihovog zdravstvenog stanja, posebno u uslovima vanrednog stanja, koje je Republika Srbija proglasila u cilju suzbijanja širenja ovog virusa, nedopustiva, stvara konfuziju kod građana i povećava njihov strah. Ona podseća da svako od nas može da se nađe u istoj situaciji koliko sutra i da nivo razumevanja kod svih mora biti na najvišem nivou.

Takođe, nedopustiva je stigmatizacija starijih osoba, posebno uzimajući u obzir sveprisutan nedopustiv govor da su stari ljudi beskorisni, nesposobni, slabi i da nije nikakva tragedija i ukoliko ih bude manje. Ovakav stav ne samo da je u suprotnosti sa Ustavom i Zakonom o zabrani diskriminacije, već predstavlja potpuno odsustvo razuma, razumevanja i solidarnosti sa našim najstarijima.

Mere koje je Republika Srbija preduzela u cilju sprečavanja širenja COVID-19 virusa, među kojima je i mera ograničenja kretanja – potpunog za starije, delimičnog za ostale građane, uvedena je upravo u cilju zaštite života starijih, a ne zbog toga što su njihovi životi manje vredni, naprotiv. Starije osobe su u najvećem riziku od zaraze ovom bolešću i teških komplikacija koje mogu nastati na šta ukazuju i podaci Kineskog centara za kontrolu i prevenciju bolesti, zbog čega je i jedna od preporuka Svetske zdravstvene organizacije, mera ostanka kod kuće. Najmanje što možemo u ovom trenutku da uradimo za sebe i za druge da smanjimo socijalne kontakte i kretanje.

Kada je reč o stigmatizaciji srpskih državljana koji su se u protekle dve nedelje vratili u zemlju iz inostranstva, poverenica kaže da su oni državljani Republike Srbije, da nisu prekršili nijedan zakon i da imaju pravo da se vrate u svoju zemlju i kao svi ostali građani poštuju mere izolacije i sve ostale propisane mere.

Poverenica ističe da je ova pandemija pokazala ranjivost čitavog sveta, međusobnu povezanost i zavisnost, i istakla da je sada trenutak za maksimalnu solidarnost. Ovo je vreme u kojem je na svakome od nas da u punoj meri pokaže sve ono na šta u redovnim okolnostima Poverenik za zaštitu ravnopravnosti kontinuirano ukazuje, a to je puna tolerancija, razumevanje, međusobno poštovanje i podrška, empatija i spremnost za pružanje pomoći drugima. Poverenica zaključuje da je pokazivanje ljudskosti najteže, ali i najvažnije u trenucima ovakvih globalnih izazova.

Print Friendly, PDF & Email
back to top