УПОЗОРЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ – COVID – 19

Поводом обраћања грађана и честих случајева недопустивог и увредљивог говора и стигматизације особа оболелих од ЦОВИД-19 вируса, као и особа које су у већем ризику од обољевања, попут старијих особа и држављана Републике Србије који се враћају из иностранства, а који су нарочито присутни на друштвеним мрежама, Повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић, најоштрије осуђује ове дискриминаторне, дехуманизујуће и законом забрањене поруке које се на овај начин шаљу.

Она истиче да је стигматизација особа оболелих од ЦОВИД-19 вируса на основу њиховог здравственог стања, посебно у условима ванредног стања, које је Република Србија прогласила у циљу сузбијања ширења овог вируса, недопустива, ствара конфузију код грађана и повећава њихов страх. Она подсећа да свако од нас може да се нађе у истој ситуацији колико сутра и да ниво разумевања код свих мора бити на највишем нивоу.

Такође, недопустива је стигматизација старијих особа, посебно узимајући у обзир свеприсутан недопустив говор да су стари људи бескорисни, неспособни, слаби и да није никаква трагедија и уколико их буде мање. Овакав став не само да је у супротности са Уставом и Законом о забрани дискриминације, већ представља потпуно одсуство разума, разумевања и солидарности са нашим најстаријима.

Мере које је Република Србија предузела у циљу спречавања ширења ЦОВИД-19 вируса, међу којима је и мера ограничења кретања – потпуног за старије, делимичног за остале грађане, уведена је управо у циљу заштите живота старијих, а не због тога што су њихови животи мање вредни, напротив. Старије особе су у највећем ризику од заразе овом болешћу и тешких компликација које могу настати на шта указују и подаци Кинеског центара за контролу и превенцију болести, због чега је и једна од препорука Светске здравствене организације, мера останка код куће. Најмање што можемо у овом тренутку да урадимо за себе и за друге да смањимо социјалне контакте и кретање.

Када је реч о стигматизацији српских држављана који су се у протекле две недеље вратили у земљу из иностранства, повереница каже да су они држављани Републике Србије, да нису прекршили ниједан закон и да имају право да се врате у своју земљу и као сви остали грађани поштују мере изолације и све остале прописане мере.

Повереница истиче да је ова пандемија показала рањивост читавог света, међусобну повезаност и зависност, и истакла да је сада тренутак за максималну солидарност. Ово је време у којем је на свакоме од нас да у пуној мери покаже све оно на шта у редовним околностима Повереник за заштиту равноправности континуирано указује, а то је пуна толеранција, разумевање, међусобно поштовање и подршка, емпатија и спремност за пружање помоћи другима. Повереница закључује да је показивање људскости најтеже, али и најважније у тренуцима оваквих глобалних изазова.

Print Friendly, PDF & Email
back to top