Upozorenje povodom protesta zbog doseljavanja Roma

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije osuđuje protest meštana Sirče kod Kraljeva koji ne dozvoljavaju da se u njihov komšiluk doseli romska porodica. Stavovi predsednika mesne zajednice koji je, kako su preneli pojedini mediji, izjavio “Mi sa njima ne možemo da se mešamo” i “Jednostavno sa njima ne možemo zajedno živeti, jer nam se narušava mir”, ne predstavljaju samo omalovažavanje i povredu ljudskog dostojanstva romske nacionalne manjine, već i težak oblik rasne diskriminacije, što je zakonom zabranjeno. Poverenica očekuje da nadležni organi reaguju, i da javnosti bude upućena poruka da se rasizam u Srbiji neće tolerisati.

Istovremeno, poverenica upozorava da situacija u kojoj su organizovani tzv. preventivni protesti, može da eskalira, i podseća na ranije slučajeve kada su netrpeljivost i izražavanje mržnje prema romskoj populaciji prerastali u nasilje i pozive na linč koji su imali ozbiljne posledice.

Poverenica takođe poziva medije da svojim pisanjem doprinesu razvijanju svesti svih građana o poštovanju ljudskih prava i toleranciji, koji predstavljaju osnov svakog demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava.

Print Friendly, PDF & Email
back to top