Upozorenje javnosti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorava da je poslednji slučaj nasilja u porodici o kome je kroz medije obaveštena javnost u Srbiji, poslednji alarm za reakciju nadležnih organa i hitno preduzimanje svih neophodnih mera kako bi se ova užasna pojava zaustavila.

Istovremeno, poverenica ističe da je nedopustivo da se o nasilju nad ženama izveštava na senzacionalistički način. Umesto da se zaštiti identitet žrtve, u pojedinim medijima se iznose irelevantne činjenice iz života jedne javne ličnosti koja je doživela brutalno nasilje, koje se time relativizuje. Nasilje u porodici nije privatna stvar koje se treba stideti i sakrivati, ali nikako nije ni tabloidno iznošenje detalja iz privatnog života žrtve koja se time omalovažava, čime se posredno implicira da je navodno izazvala nasilnika i stvara utisak da je nasilje opravdano.
 
Zbog grubog kršenja etičkog kodeksa novinara, poverenica očekuje i reakciju medijskih udruženja, jer izveštavanje o nasilju u porodici, direktno oblikuje stavove građana i građanki u Srbiji. Upravo zato što mediji imaju presudnu ulogu u formiranju javnog mnjenja, na njima je odgovornost i zadatak da kroz svoje izveštavanje zaštite žrtvu i nedvosmisleno poruče da je nasilje krivično delo i da mora biti kažnjivo. Nedopustivo je da se krivica počinioca nasilja ublažava „olakšavajućim“ okolnostima poput „bio je fini, vredan i radan čovek“, što je čest primer, zaključuje poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top