Seminar ka delotvornom i održivom mehanizmu „Osobe od poverenja“

Seminar je organizovalo Ministarstvo odbrane Republike Srbije, uz podršku i saradnju sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti. Cilj seminara je doprinošenje sprovođenju NAP-a za primenu Rezolucije 1325 u vezi sa uspostavljanjem mehanizma „osobe od poverenja” u praksi, kao i dalje promovisanje unapređenja i održivosti ovog mehanizma. Na seminaru učestvuju imenovane „osobe od poverenja” u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i državne uprave i Bezbednosno-informativnoj agenciji, imenovane savetnice za rodnu ravnopravnost u ministarstvima, upravama i agencijama nadležnim za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana, predsednica Komisije za praćenje sprovođenja NAP Narodne skupštine Republike Srbije.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, pozdravila je napretke koji su napravljeni u cilju implementacije osoba od poverenja u sektor bezbednosti, i naglasila da su žene u bezbednosti ključne odrednice svake demokratske zajednice koja ide u susret promenama.
Na seminaru su govorili i Kosana Beker, pomoćnica Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Zoran Đorđević, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Edvin Beri, regionalni menadžer Agencije UN Women, dr Jovanka Šaranović i Hristina Cekinović, iz Ministarstva odbrane, doc. dr Ivana Krstić, sa Pravnog fakulteta u Beogradu, Sonja Stojanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Govorilo se o osobinama i veštinama koje osobe od poverenja treba da poseduju, važnosti prepoznavanja diskriminacije i metodologiji njihovog rada. Posebno je naglašen značaj kontinuirane edukacije osoba od poverenja, kao i njihovih starešina, kao jednog od najbitnijih elemenata koji vode ka održivosti ovog mehanizma.

Print Friendly, PDF & Email
back to top