Saopštenje povodom nastavka regionalne saradnje tela za ravnopravnost Jugoistočne Evrope

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na Drugoj konferenciji regionalnih tela za ravnopravnost Jugoistočne Evrope u Zagrebu koju je organizovala Pravobranitelјica za ravnopravnost polova Hrvatske. Skup pod nazivom „Izazovi prikuplјanja statistike na osnovu diskriminacije“ predstavlјa nastavak saradnje utemelјene na zajedničkoj Izjavi o saradnji koja je potpisana na prvoj konferenciji koja je održana prošle godine u Beogradu.

Poverenica Janković naglasila je da je prikuplјanje i obrada podataka o diskriminaciji veliki izazov za rad institucija i da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u prethodnih godinu dana realizovao pilot projekat izrade indikatora diskriminacije za tri osetlјive društvene grupe: žene, osobe sa fizičkim invaliditetom i starije osobe.

Cilј razvoja indikatora jeste praćenje efekata antidiskriminacionih politika, ali i merenje izloženosti građana i građanki diskriminaciji u važnim oblastima života kao što su rad i zapošlјavanje, obrazovanje, socijala zaštita, zdravstvena zaštita, bezbednost i druge, rekla je poverenica.

„Ovo je način na koji ostvarujemo doprinos izgradnji društva pune ravnopravnosti i naša institucija će nastaviti rad na definisanju svog pravca delovanja u skladu sa realnim i merlјivim podacima“, istakla je poverenica Janković.

Konferenciju su otvorile hrvatska pravobranitelјica za ravnopravnost polova Višnja Ljubičić i izaslanica predsednika hrvatskog Sabora Irena Petrijevčanin Vuksanović. Na skupu su, pored poverenice Janković, govorili predstavnici tela za ravnporavnost država regiona, među kojima pučka pravobranitelјica Republike Hrvatske, poverenica za zaštitu od diskriminacije Republike Albanije, zaštitnik lјudskih prava i sloboda Crne Gore, predsednik Komisije za zaštitu od diskriminacije Makedonije i drugi.

Print Friendly, PDF & Email
back to top