SAOPŠTENjE povodom međunarodnog dana borbe protiv rasizma

Danas Srbija i svet obeležavaju međunarodni dan borbe protiv rasizma. Današnji dan je prilika da još jednom sasvim jasno kažemo – rasizam u Srbiji još uvek nije u potpunosti iskorenjen.

U Banatskom Karađorđevu napadnuta je romska porodica, u jednoj školi u Novom Pazaru romska deca su izdvojena od ostale dece i nastavu pohađaju u posebnoj zgradi, u romskom naselju u Požegi ispisani su grafiti mržnje i kukasti krstovi, u Knjaževcu je desetak kontejnera ispisano parolama mržnje prema Romima, u Čačku su razbijena stakla na frizerskom salonu čija je vlasnica Romkinja, mladi Rom je pretučen u gradskom autobusu u Beogradu, a svi putnici su, izuzev jednog mladića, sve to nemo posmatrali. Zabrinjavajući je i podatak iz prošlonedeljnog istraživanja, prema kome čak svako četvrto dete u Srbiji pokazuje izrazito rasističke stavove prema Romima.
Ove pojave moraju ozbiljno da nas zabrinu. Rasizam i svi njegovi pojavni oblici neće nestati ako ga negiramo i ignorišemo. Borba protiv rasizma traži da svi nadležni organi efikasno reaguju i kažnjavaju izvršioce rasističkog nasilja i one koji šire rasnu mržnju i netrpeljivost. Najvažnija borba protiv rasizma mora se, međutim, voditi u školskim učionicama, u kojima naša deca treba da nauče da su svi ljudi jednaki, da imaju jednaka prava i da zaslužuju poštovanje, bez obzira na boju kože, rasu, naciju ili poreklo. To dugujemo našoj deci i budućim generacijama jer oni treba da žive u otvorenom i pravednom društvu ravnopravnih ljudi, koje svima pruža podjednake šanse za život i napredak.
Pozivam građanke i građane i organizacije civilnog društva da reaguju u svim slučajevima rasne diskriminacije i podnose pritužbe Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

 

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

dr Nevena Petrušić

 

 


microsoft-word-icon SAOPŠTENjE povodom međunarodnog dana borbe protiv rasizma Preuzmi


Print Friendly, PDF & Email
back to top