SAOPŠTENjE

Nasilje nad decom je ozbiljan društveni problem a obaveza svih je  da stvorimo bezbedno i sigurno okruženje u kome svako dete može da napreduje i gde se njihova prava poštuju, štite i ostvaruju, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na edukativnom skupu „Živa biblioteka: Svi smo jednaki pod suncem“  koji je održan u OŠ „Zdravko Gložanski“ u Bečeju  povodom obeležavanja Međunarodnog dana dece žrtava nasilja.

Iako se sve aktivnosti realizuju pod dubokim uticajem ogromne tragedije koja nam se nedavno dogodila u školi Vladislav Ribnikar, svesni smo da  je izuzetno  važno organizovati  u školama radionice kao što je „Živa biblioteka“, jer se svest o toleranciji, ravnopravnosti i nenasilju stiče od najranijeg detinjstva kaže poverenica.  Osuda i etiketiranje su sve prisutniji u komunikaciji, a „Živa biblioteka“ kroz  lične primere nudi priliku da se stvari sagledaju iz više uglova. Ovo je  dobar način za  promovisanje empatije, razumevanja i poštovanja svih, jer  je razgovor  najbolji način da se bolje razumemo i da se uverimo da su naše predrasude o određenim grupama ljudi često zasnovane na dezinformacijama i neznanju.

Poverenica  Janković je ukazala i  da su deca kod nas, ali i svuda u svetu, izložena  različitim oblicima nasilja zbog čega je važno je da  se kao društvo zajednički  posvetitimo rešavanju svakog pojedinačnog problema nasilja nad decom.  Brojne aktivnosti Poverenika usmerene su ka tom cilju,  pa je  2021. sačinjen i Poseban izveštaj o diskriminaciji dece u kojem je celo poglavlje posvećeno problemu nasilja nad decom. Janković  je naglasila da važnu ulogu u sprečavanju diskriminacije i nasilja nad decom imaju i mladi, zbog čega je Poverenik pokrenuo  projekat za obuke vršnjačkih edukatora koji će na svoj način preneti znanja vršnjacima u svom okruženju o prepoznavanju i reagovanju na diskriminaciju i nasilje, a naročito na društvenim mrežama.

Print Friendly, PDF & Email
back to top