Predstavljen poseban izveštaj o diskriminaciji žena

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić predstavila je u Skupštini Srbije poseban izveštaj o diskriminaciji žena. Poseban izveštaj je predstavljen na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Povrenica Petrušić je navela da izveštaj na više od 200 stranica daje opis aktuelnog stanja i ukazuje na teškoće i diskriminaciju sa kojom se suočavaju žene. “Ako bih morala u jednoj rečenici da opišem stanje rekla bih da smo na dobrom putu, ali nas još čeka mnogo, mnogo posla. Put pred nama nije autostrada, nego brdska staza puna prepreka”, rekla je poverenica.

Prema njenim rečima, Poseban izveštaj o diskriminaciji žena predstavlja i poziv svima da udruženim snagama rade na suzbijanju seksizma, stereotipa i predrasuda, rekla je poverenica. Poverenica Petrušić je podsetila na istraživanja koja pokazuju da četvrtina građana i građanski Srbije smatra da na rukovodećim mestima treba da budu muškarci, da žena treba da bude dobra domaćica, a muškarac glava porodice.

Predstavljanju izveštaja prisustvovali predstavnici ministarstava, međunarodnih organizacija, ambasada, Delegacije EU u Srbiji, civilnog društva, Ženske parlamentarne mreže, direktorka Kancelarije za ljudska prava Snežana Paunović, zaštitnik građana Saša Janković…

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da formirana radna grupa za izradu zakona o rodnoj ravnopravnosti koji bi trebalo da bude gotov do kraja godine. Posebno je istakla da aiskriminacija žena u realnosti u Srbiji itekako postoji.

Koordinator Ženske parlamentarne mreže Gordana Čomić je rekla da je teško je razbiti predrasude ali da je ipak napredak u smanjenju diskriminacija žena je vidljiv i nepovratan. Direktor Kancelarije Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova Solorano je napomenula da je život bez nasilja osnovno ljudsko pravo, kao i da nije moguć razvoj društva bez pružanja jednakih prilika.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović ocenio je da je Srbija u borbi protiv diskiriminacije postigla značajan napredak, ali da je u stvarnom životu položaj žena daleko od onog garantovanog zakonom i konvencijama. On se zahvalio Neveni Petrušić na petogodišnjem radu na izgradnji institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, s ozbriom da je danas poslednji dan njenog mandata na čelu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Print Friendly, PDF & Email
back to top