Poverenica u Zagrebu na regionalnoj konferenciji Femicid Watch

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilјa nad ženama, 25. novembra, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na Regionalnoj konferenciji pod nazivom „Femicid Watch – za prevenciju femicida u Republici Hrvatskoj“ u organizaciji Pravobranitelјice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske.

 

Poverenica Janković naglasila je da je pitanje nasilјa u porodici i partnerskim odnosima veoma kompleksan problem i da njegovo rešavanje zahteva opšti društveni konsenzus. Jedan od klјučnih koraka u borbi protiv rodno zasnovanog nasilјa je borba protiv diskriminacije žena. Poverenica je ukazala na  povezanost između podređenog položaja žene u društvu i rodno zasnovanog nasilјa i opasnosti da dođe do toga da žena bude povređena, pa konačno i ubijena samo zbog toga što je žena.

 

Poverenica je pored ostalog iznela i podatke iz  Izveštaja Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, prema kom su, u 2015. godini centri za socijalni rad evidentirali 18.746 prijava porodičnog i partnerskog nasilјa, od čega se 45% prijava odnosi na nasilјe nad odraslima, 35% nad decom, 12% nad starijima i 8% nad mladima. U skoro polovini slučajeva reč je o prijavama fizičkog nasilјa (u 46% slučajeva), dok se psihičko nasilјe prijavlјuje u 30% slučajeva.

 

Ona je objasnila i strateški i pravni okvir Republike Srbije, naročito nedavno usvojeni Zakon o sprečavanju nasilјa u porodici i izmene i dopune Krivičnog zakonika.

 

Na konferenciji je između ostalog istaknuta neophodnost bolјeg umrežavanja, koordinacije i zajedničkog delovanja kroz međusektorsku saradnju i razmenu informacija između svih učesnika uklјučenih u proces prevencije i suzbijanje nasilјa nad ženama, jačanje i formalizovanje saradnje sa organizacijama civilnog društva. Takođe, prepoznata je neophodnost uvođenja rodno osetlјive statistike za sve institucije posebno za sudove, kao i jačanje reginonalne saradnje i češće razmene iskustava u cilјu sprovođenja dosledne politike „Nulte tolerancije na nasilјe nad ženama“.

 

Konferenciju je otvorila pravobranitelјica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske,Višnja Ljubičić i dr.sc. Maja Vučinić Knežević, pomoćnica ministarke za demografiju, obitelј, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske. O rodnom aspektu nasilјa kao globalnom problemu govorila je i posebna izvestitelјka UN-a za nasilјe nad ženama, njegove uzroke i posledice, dr Dubravka Šimonović. Dr Šimonović  je ujedno predstavila i inicijativu za  uspostavlјanje tela na nacionalnom nivou u svim zemlјama: „Femicid Watch“ koje bi pratilo pojavu ubistava žena sa rodnog aspekta i analiziralo te podatke radi uočavanja propusta koji dovode do ubistava žena od strane njihovih bivših ili sadašnjih supružnika ili partnera. Na konferenciji su učestvovali i predstavnici iz regiona: Samra Filipović Hadžiabdić, direktorka Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Bilјana Pejović, načelnica Odelјenja za poslove rodne ravnopravnosti Ministarstva za lјudska i manjinska prava Republike Crne Gore.

Print Friendly, PDF & Email
back to top